Videotraining - les3

Presentatie Structuur

Vanzelfsprekend wil jij dat de kijkers aan je lippen hangen tijdens de video. Dit kan je alleen gaan bereiken als je voldoende structuur in je presentatie verwerkt. Zelf maak ik altijd gebruik van De Kop-Romp-Staart Methode.

De methode bestaat uit drie onderdelen die ieder ook weer zijn onderverdeeld. Hiermee maak je stapsgewijs een succesvolle videopresentatie. Het gebruik van de methode heeft vele voordelen.

Voordeel 1:
Structuur

In deze methode staat de structuur centraal. Jij creëert er een duidelijke volgorde mee. Hierdoor ontstaat er rust en verdwijnen de klamme handen, aangezien je de volgende stap van de presentatie kent. Ook weet je op elk gewenst moment waar je bent in je verhaal en werk je toe naar een bepaald punt.

Voordeel 2:

Opbouw

De Kop-Romp-Staart Methode helpt je bij het doseren van de informatie. Je krijgt hierdoor een goede opbouw en neemt de kijkers stap voor stap mee in jouw verhaal. De methode zorgt voor voldoende balans: zo overspoel je de kijkers niet met te veel informatie, maar maak je hen juist nieuwsgierig naar meer.

Voordeel 3:
Boodschap centraal

De hele videopresentatie draait om één ding: het overbrengen van jouw boodschap. Wat wil jij de kijkers vertellen? Als je dit helder voor ogen hebt, kun je de juiste informatie toevoegen aan je presentatie. Jouw boodschap zorgt voor een kader.Voordeel 4:
Onthouden

Je neemt de kijkers stapsgewijs mee door de inhoud. Je deelt de boodschap op meerdere manieren en geeft aan het einde een samenvatting van je presentatie. Zo onthoudt de kijker jouw boodschap beter.In deze video ga ik het hebben over De Kop-Romp-Staart Methode.

Video opdracht

Wil je De Kop-Romp-Staart Methode zien als in een script vorm die je kunt gebruiken voor iedere presentatie? Hierover heb ik een artikel geschreven. Je kunt hem hier lezen.

Deel je presentatie in drie delen, het begin, midden en einde. Bedenk wat je wilt gaan zeggen, zodat je de inhoud direct waardevoller kunt maken voor de kijkers. Oftewel wat wil je nu echt delen?

Vertel, wat wil jij per onderdeel vertellen?

Copyright © 2021,  Echt Presenteren   I   Algemene Voorwaarden    I  Privacy policy