PODCASTtraining - les 3

De E.C.H.T. Methode

Hoe echt ben jij als je een podcast opname inspreekt? Voel jij je dan 'op en top' op je gemak of ben jij jezelf meer aan het verplichten? Dit zijn twee uitersten hoe ondernemers zich (kunnen) voelen tijdens de opname.

Als presentatiecoach vind ik het belangrijk dat jij, jezelf comfortabel genoeg voelt tijdens je opname. Dat jij, jezelf niet anders voor gaat doen, dan dat jij bent. Elke ondernemer is bezig met een proces en jouw doelgroep wil gewoon jou horen zoals je echt bent. Zonder de extra ditjes en datjes die je inzet om jezelf te camoufleren, helaas zijn die in je stem wel gewoon hoorbaar.

Daarom heb ik speciaal voor ondernemers, de E.C.H.T. Methode ontwikkeld. Deze methode gaat je helpen om je bewust over en van jezelf te worden. Dat je niet zomaar iets doet, maar dat je weet wat je doet en wat je daarmee wilt bereiken.

Door je bewust te zijn over je gedrag, ga je meer aansluiting krijgen met je doelgroep. Ze leren hierdoor de spreker kennen, die ze alleen maar horen.

Bij het opnemen van je (nieuwe) podcast afleveringen is het goed om met vier punten rekening te houden. Deze vier punten zijn:

ECHTHEID

Hoe echt ben jij tijdens het inspreken van je podcast?

CONTACT MAKEN

Maak jij bewust contact met de luisteraars?

HOUDING

In welke houding neem jij je aflevering op?

TEKST DELEN

Komt jouw waardevolle tekst over?

Deze E.C.H.T. Methode helpt je te geloven in jouw eigen presentatievaardigheden.

Je leert om transparant te presenteren, zoals je echt bent. De afleveringen worden hierdoor luistervriendelijk, omdat de luisteraar centraal staan. Ook leer je in te zoomen op jouw eigen gedrag, waardoor je meer inzicht krijgt in je non-verbale communicatie. Dat helpt bij het afstemmen van je non-verbale- en verbale communicatie, zodat dit  parallel loopt en je geen tegenstrijdigheden uitstraalt. Tot slot zorgt deze methode ervoor dat jouw boodschap helder overkomt op de luisteraars.

In deze video met bijhorende podcast aflevering ga je meer leren over de E.C.H.T. methode.

De podcast aflevering:

Spreken met de E.C.H.T. Methode

In deze podcast aflevering ga ik de E.C.H.T. Methode aan je introduceren. Ik neem je stapsgewijs mee, zodat je hem meteen leert kennen en kunt toepassen. Als jij je presentatiestijl wilt verbeteren dan moet jij je immers bewust worden over datgene dat je nu doet. Precies over dit en nog veel meer gaat deze aflevering

Podcast opdracht

Als je wilt werken aan je presentatievaardigheden, dan start je met de bewustwording over datgene wat je gedurende de presentatie doet.

👉 Luister eens naar een opgenomen podcast aflevering van jezelf en observeer de punten die hierboven beschreven staan over hoe de E.C.H.T. Methode is opgebouwd. Iedere letter vertegenwoordigd een belangrijk presentatie onderdeel, die je meer vertelt over hoe en wat jij doet.

Geef jezelf voor iedere letter een cijfer, zodat je erachter komt bij welk punt er het meeste werk aan de winkel is. Vergeet niet om realistisch te blijven en dat het nu de tijd is om te groeien in plaats van te hoge verwachtingen te hebben.

Vertel, hoe ziet jouw cijferlijst eruit?

PS. Ik was zo lekker op dreef, dat ik het niet kon laten je nog een bonus te sturen!

Morgen leer je hoe je een podcast kunt inspreken met een microfoon. Ook vertel ik je over hoe je deze het beste kunt gebruiken. Waarom? Ik wil je ook over dit onderwerp voorzien van een aantal praktische tips. Zie je morgen!

'Wacht niet langer en ga schitteren als ondernemende expert in je eigen podcast