podcasttraining - les2

Presentatie Structuur

Vanzelfsprekend wil jij dat de luisteraars aan je lippen hangen tijdens je podcast aflevering. Dit bereik je alleen als je voldoende structuur in je presentatie verwerkt. Zelf maak ik altijd gebruik van De Kop-Romp-Staart Methode.

De methode bestaat uit drie onderdelen die ieder ook weer zijn onderverdeeld. Hiermee maak je stapsgewijs een succesvolle podcastpresentatie. Het gebruik van de methode heeft vele voordelen.

Voordeel 1:
Structuur

In deze methode staat de structuur centraal. Jij creëert er een duidelijke volgorde mee. Hierdoor ontstaat er rust en verdwijnen de klamme handen, aangezien je de volgende stap van de presentatie kent. Ook weet je op elk gewenst moment waar je bent in je verhaal en werk je toe naar een bepaald punt.

Voordeel 2:

Opbouw

De Kop-Romp-Staart Methode helpt je bij het doseren van de informatie. Je krijgt hierdoor een goede opbouw en neemt de luisteraars stap voor stap mee in jouw verhaal. De methode zorgt voor voldoende balans: zo overspoel je de luisteraars niet met te veel informatie, maar maak je hen juist nieuwsgierig naar meer.

Voordeel 3:
Boodschap centraal

De hele podcastpresentatie draait om één ding: het overbrengen van jouw boodschap. Wat wil jij de luisteraars vertellen?

Als je dit helder voor ogen hebt, kun je de juiste informatie toevoegen aan je presentatie. Jouw boodschap zorgt voor een kader.

Voordeel 4:
Onthouden

Je neemt de luisteraars stapsgewijs mee door de inhoud. Je deelt de boodschap op meerdere manieren en geeft aan het einde een samenvatting van je presentatie.


Zo onthouden de luisteraars de boodschap beter.

In deze video ga ik het hebben over De Kop-Romp-Staart Methode.

De podcast aflevering:
Met voldoende structuur presenteren

In deze gratis training over het maken van podcast afleveringen, kan een eigen aflevering natuurlijk niet ontbreken. In deze aflevering ga ik het volledig hebben over 'De Kop-Romp-Staart Methode'. Ieder onderdeel ga ik uitvoerig aan je uitleggen, zodat je straks een mooi presentatiestramien hebt.

Podcast opdracht

Wil je De Kop-Romp-Staart Methode zien als in een script vorm die je kunt gebruiken voor iedere presentatie? Hierover heb ik een artikel geschreven. Je kunt hem hier lezen.

Deel je presentatie in drie delen, het begin, midden en einde. Bedenk wat je wilt gaan zeggen, zodat je de inhoud direct waardevoller kunt maken voor de luisteraars.

Vertel, wat wil jij per onderdeel vertellen?

P.S. Hoe kun je echt overkomen gedurende de podcast, want mensen zien je niet? Hoe kun je contact maken met de luisteraars tijdens je opname? Wist je dat, jouw houding die je aanneemt tijdens het inspreken belangrijk is, ondanks dat men jou niet ziet? Welke boodschap wil je overbrengen door middel van je tekst en hoe kun jij je stem het beste gebruiken?

Dit en nog meer vertel ik je morgen. Dan gaan we het namelijk hebben over de  E.C.H.T. Methode.