Het luisterboek: 25 presentatietips


De inleiding

Hi ondernemende expert,
Wat gaaf, dat jij jezelf wilt presenteren op een podium, in een video en/of podcast. Er zal, mede dankzij dit e-book, een wereld voor je opengaan betreffende het presentatie vak.


De auteur

Ambitieus, spontaan, enthousiast, luisterend en echt oprecht ben ik. Graag stel ik mezelf aan je voor, ik ben Martiena de Graaf. Als presentatiecoach help ik jou als ondernemende expert met je presentatievaardigheden op zowel het podium, in een video of tijdens het opnemen van een podcast aflevering, zodat jij voortaan met plezier en zelfvertrouwen jezelf kunt presenteren.

01
De voorbereiding

Door een goede voorbereiding, kun je tijdens het geven van je presentatie hierop terug vallen. Je weet namelijk wat je wilt gaan zeggen en wanneer je dit wilt delen. Het enige wat je maar hoeft te doen, is vertrouwen te hebben in je voorbereiding en de inhoud die je zorgvuldig hebt gemaakt.

02
Presentatie structuur

Ben je al bekend met De Kop-Romp-Staart methode? Deze methode gaat ervoor zorgen dat er een goede opbouw aanwezig is in de presentatie inhoud. Hiermee neem je gemakkelijk het publiek mee in jouw verhaal. Naast dat hij publieksvriendelijk is, gaat hij jou als spreker ook verder helpen.

03
Echt presenteren

Door de E.C.H.T. methode ga je een vergrootglas leggen op je eigen presentatievaardigheden. Je gaat er hierdoor achter komen hoe je van dit statische beeld, dit robotachtige gevoel en vooral van ‘de rol van expert’ af kunt komen. Je gaat leren om van jezelf te houden, zodat je eindelijk kunt presenteren precies zoals je echt bent.

04
E = Echtheid

Als jij je als ondernemende expert zichtbaar opstelt tegenover het publiek, je volgers, je kijkers, je websitebezoekers, je luisteraars en ga zo maar door… willen ze naast waardevolle informatie ook nog iets anders. Ze willen jou beter leren kennen, zodat ze elk woord van je kunnen geloven. Als je een rol speelt,
voelen zij dit feilloos aan. Dit onderbuikgevoel kun je voorkomen door ‘gewoon’ jezelf te zijn.

05
C = Contact maken

Denk jij dat jij tijdens je presentatie contact maakt met het publiek? Maak jij bijvoorbeeld voldoende oogcontact, stel jij het publiek op hun gemak en/of stel jij geregeld een open of gesloten vraag.

Hoe beter jij bewust contact maakt met het publiek, hoe beter de band wordt.

06
H = Houding

Weet jij welke houdingen je lichaam allemaal aanneemt op het moment dat jij aan het presenteren bent? Binnen 3 minuten kun jij gemakkelijk 25 diverse houdingen hebben aangenomen, zonder je daarvan bewust te zijn.

Een positieve lichaamshouding kan namelijk de presentatie versterken.

07
T = Tekst delen

Ben je tijdens het spreken bewust van je tekst? Deel je de inhoud met voldoende structuur of ben je meer bezig met het opdreunen van de inhoud die je hebt geleerd? 


De meeste sprekers zijn meer bezig in hun hoofd, dan met het overbrengen van de tekst. Zonde, want je weet nu niet of je boodschap echt goed is overgekomen. Dit is ook de hoofdreden waarom tekst beheersing en tekstinterpretatie zo belangrijk zijn voor de spreker in kwestie.

08
De presentatie

Iedereen kan leren presenteren, daar geloof ik echt in. Dat jij laat zien wie je bent als deskundige en dat jij je vakkennis gaat delen. Dit is ook het enige wat je tijdens je presentatie hoeft te doen, dat je spreekt over je geliefde vakgebied. Over datgene waar jij het publiek verder mee gaat helpen.