2.5 Wees trots

Stap 5: Wees trots op jezelf!

Wees zeker van je zaak 

Kies vooraf een bepaald onderwerp, waarover jij je presentatie wilt gaan geven. Als jij het onderwerp helder hebt voor jezelf dan kun je, je op de inhoud richten. Wanneer je jezelf goed hebt verdiept in dit bepaalde onderwerp, dan kun je zeker zijn van je zaak.

Daarnaast weet jij meer over jouw vakgebied dan menig ander. Zij hebben namelijk jou hulp niet voor niets nodig. Ga dat voelen, dat jij jouw doelgroep verder kan helpen!

Vertrouw op jezelf

In elke ondernemer zit een (verborgen) spreker. Voor de een gaat dit makkelijker dan voor de ander. Het enige wat echt belangrijk is, is dat jij altijd lief en eerlijk blijft tegen jezelf. Gun jouw publiek, jouw expertise en kennis om hen verder te helpen.

Trouwens, jouw doelgroep verwacht niet dat jij ineens een ervaren spreker bent. Ze willen van jou informatie, omdat ze geloven in jouw expertise. De enige die dit ook nog moet gaan geloven dat ben jij!

Jouw kennis delen voor jouw doelgroep

Het publiek, de kijkers en de luisteraars, kunnen jouw hulp goed gebruiken. Zij willen maar één ding en dat is jouw waardevolle informatie opslaan en inzetten in hun bedrijf.

Jij kan net diegene zijn, waar zij al zolang op wachten of nodig hebben. Oftewel, presenteren doe je in eerste instantie niet voor jezelf, nee je gaat jouw doelgroep verder helpen met jouw vakgebied. Als je dit voor ogen houdt, word presenteren toch meteen anders?

Alleen, als jij hun echt verder wilt helpen, dan is het wel handig dat zij weten wie jij bent! Door jezelf echt zichtbaar te maken, word je gevonden en kun je ze verder helpen met hun obstakels.