Module 2: De Kop-Romp-Staart Methode

De Kop-Romp-Staart Methode is een manier waarmee jij je video kan invullen. Het vormt als het ware een rode draad door de presentatie heen. Het zijn allemaal kleine onderdelen die samen het grote geheel vormen.  

De voordelen van de Kop-Romp-Staart Methode

De Kop-Romp-Staart methode heeft vele voordelen voor zowel de spreker als de kijkers.

1. Structuur

Door alle stappen van deze methode te volgen creĆ«er je een duidelijke volgorde in je presentatie. Tevens is deze volgorde ook erg publieksvriendelijk, omdat je een mooie, gebalanceerde opmaak hebt voor je video. Zo kun je ervoor waken dat je niet teveel informatie geeft.

2. Focus

Naast het feit dat jij rust krijgt dankzij deze methode geef je de kijkers ook een duidelijke focus. Je legt de focus steeds op de nieuwe stap, waardoor de spanningsboog van de kijkers langer wordt.

3. Opbouw

Door de kop te gebruiken zoals hij bedoeld is kun je de kijkers nieuwsgierig maken naar meer. Je stipt interessante punten aan, waardoor ze aan je lippen hangen en steeds meer te weten willen komen.

4. Onthouden

Dankzij deze methode kunnen de kijkers je informatie beter onthouden. Dit komt doordat er duidelijke stappen gemaakt worden en je tijdens de samenvatting de conclusie benoemd.

5. Stress-vrij

Je brengt structuur aan in je presentatie. Dit zorgt voor houvast tijdens de presentatie en zo weet je precies wat je volgende stap is. Wanneer je alle stappen van de methode hebt gevolgd kun je met een gerust hart een video opnemen.