0% Complete
0/34 Steps

Module 2: De E.C.H.T. Methode

De letter E staat voor Echtheid

Met echtheid en energie bedoel ik echt of jij dezelfde persoon bent voor en/ of achter de camera. De meesten veranderen (on)bewust, zij gaan dé rol van ondernemende expert spelen in plaats dit echt te zijn.

De kijker heeft dit snel door, want er is iets in het totaalplaatje dat niet klopt.  Om dit te voorkomen is een goede dosis zelfvertrouwen nodig. Geloof in je eigen kunnen en ga schitteren als dé ondernemende expert die jij altijd al bent geweest!


De letter C staat voor Contact maken

De letter C staat voor Contact maken

Ook tijdens het opnemen van je video kun je contact maken met je kijker. Je kunt ze bijvoorbeeld verwelkomen bij het kijken van je video of open vragen aan ze stellen. Zoals hieronder dit voorbeeld:

‘Hoe zou jij dat doen?’ 

Door een open vraag te stellen, gaan zij nadenken over je vraag. Daarnaast kan je er ook bij zeggen dat ze het antwoord onder de video kunnen plaatsen of naar je toe mailen. Dit hoef je alleen te doen wanneer je zelf erg benieuwd bent naar de antwoorden.


De letter H staat voor Houding

Tijdens je opname is het goed dat jij je comfortabel voelt en dat je een goede dosis energie uitstraalt. Heb je er ooit over nagedacht om te gaan zitten of om gewoon te blijven staan? Deze twee houdingen kunnen beide iets anders met jouw energielevel doen. Kies de houding die het beste bij jou past.

Wat laat je trouwens in beeld komen? Alleen je gezicht, je bovenlichaam, je handen of jezelf met een grote ruimte achter je? Dit zijn allemaal mogelijkheden, maar kijk eens terug naar je video. Wat wil jij laten zien met je video? Welke houding wil jij dat de kijkers van jou zien?


De letter T staat voor Tekst delen

De letter T staat voor Tekst delen

Tijdens het opnemen van je video ligt de focus op je houding, maar ook zeker op het uitspreken van je tekst. Hoe breng jij je boodschap over en hoe deel jij jouw waardevolle informatie met je kijkers?

Het is altijd goed om je stem optimaal te gebruiken, dat je een aangenaam spreektempo gebruikt en dat je voldoende articuleert. Allemaal punten die aan te leren zijn om je stem zo goed mogelijk in te zetten voor je video.

‘Hoe beter jij je stem gebruikt, hoe fijner het is om naar je te luisteren als deskundige spreker.’