VideoScript 3 Copy

KOP:

Verrassende inleiding:
Als jij een video opneemt, doe je dan altijd maar wat of heb je er echt goed over nagedacht?

Onderwerp delen:
In deze video wil ik jou ‘the do's en de dont's’ vertellen over het opnemen van je eigen video.

Jezelf voorstellen:
Ik ben Martiena van Echt Presenteren


ROMP:

1.: Waarom neem jij een video op?
Er zijn heel vele ondernemers die een video opnemen om een video op te nemen. Natuurlijk is het waanzinnig goed dat je een video wil opnemen. Alleen is het eigenlijk niet goed met eigenlijk de verkeerde reden. Als je nou zegt: ik neem een video om mijn waardevolle informatie, mijn inzichten, mijn ervaringen heb te delen met de kijker, dan zeg ik fantastisch. Maar als jij zegt: ik neem een video op, om een video op te nemen, dan vind ik dat minder fantastisch, want de reden ‘jouw doel’ is niet helder.

Dit is zonde, want daarmee verlies je eigenlijk kwaliteit. Weet jij wel wat je wil gaan zeggen? Wat menig spreker dan vergeten is dat: als jouw video 5 minuten duurt of gewoon maar één minuut dat dit wel een waardevolle minuut is, dat je kijker aan jouw video geeft.

Deze kijker wil kwaliteit, die wilt iets van jou leren en met deze inzichten willen zij meer van jou horen. Als jij dit niet kan leveren, omdat jij met het verkeerde doel jouw video opneemt, dan weet ik haast zeker dat deze persoon in kwestie jouw video uitzet. Dat is toch zonde?


2.: The do and dont’s vertellen
Om dit voor te komen, wil ik je een paar handige tips en tricks vertellen.

 • Doel en boodschap maken
  Als jij je doel helder hebt, in dit geval is mijn doel jou te vertellen dat jij echt een helder beeld voor ogen moet hebben als jij een video gaat opnemen. Dat jij niet over vijf verschillende onderwerpen gaat presenteren, maar dat je gewoon één helder beeld hebt ‘daar ga ik naartoe en dit een wil ik vertellen.

Je kadert jezelf in, want je weet hier wil ik naar toe. Ook neem jij hierdoor de kijker  letterlijk mee aan de hand van: kom maar, ik ga jou hierover meer vertellen. Anders is het niet gestructureerd en denkt de kijker: alsjeblieft, oh help, wat ben je aan het doen? Dus wees echt duidelijk voor jezelf van wat wil ik nou eigenlijk zeggen.

Koppel hieraan ook een boodschap. Wat is nou eigenlijk het geen dat jij aan jouw kijker wil vertellen. Stel de kijker zet video uit, wat wil jij dan dat deze kijker aan een derden vertelt over jouw video? ‘Dit doet het met mij…’ of ‘ohh, dat wil ik ook gaan doen’.  Zeg maar dit gevoel, moet je eigenlijk gaan creëren met jouw met jouw video. Dus wees helder met jouw doel en koppel je boodschap eraan.

 • De Kop-Romp-Staart Methode
  Daarnaast maar heb ik net ook al het woord structuur genoemd. Dit is echt belangrijk en dit wordt vaak vergeten. Met structuur wordt eigenlijk bedoeld dat jij iemand stapsgewijs meeneemt binnen in jouw verhaal.

Dat jij niet over vijf verschillende onderwerpen verteld, maar dat jij gewoon duidelijk een rode draad in jouw verhaal hebt. Ik doe dat zelf met De Kop-Romp-Staart Methode, dat is ook zeker een methode die jij kan gaan inzetten. Het is absoluut een doel, waardoor jij chronologisch wordt.

Waardoor iemand jou ook gaat begrijpen en waardoor jij met je doel en je boodschap:  je doel gaat behalen en dat jouw boodschap over gaat komen. Waardoor iemand ook echt in een actie modus gaat: ‘Kom maar op.. Ik ben er klaar voor! Dat willen we. Dit is daarom ook absoluut een DO.


3.: Dé E.C.H.T. Methode
Als jij een video opneemt dan ziet die kijker jou, net zoals dat jij op dit moment mij ziet. Ik zie jou niet, maar jij ziet mij wel. Dat geldt dus ook voor jouw kijker. Alleen hoe zit jij erbij? Ben jij, nou jongens leuk dat je naar me kijk. Ik vind het ontzettend leuk om deze video op te nemen.

Of laat jij ook echt je passie zien voor jouw vak? Dit mist men en daarmee kan jij jezelf onderscheiden om wel je passie te laten zien. Waarom vind jij jouw vak zo leuk? Waar word jij warm van? Wat is hetgeen dat jij de ander kan mee verder helpen? Wat is dat stukje? Hoe beter jij dit helder hebt,  hoe makkelijker jij de kijker kan meenemen.

Waarom, omdat ze enthousiast door je worden, omdat jij laat zien, horen en merken dat jij jouw vakgebied kent, begrijpt en vooral dat jij hun kan verder helpen. Dus dat is ook een onwijs groot en misschien eigenlijk wel de belangrijkste element van jouw video. Dat jij écht bent! Dat jij de kijkers centraal zet, waardoor jij niet een video opneemt omdat ‘ik vind dat ik een video moet opnemen’. Nee je neemt een video op, omdat het voor jouw kijker belangrijk is. Je zet hun centraal, want alles  draait letterlijk om: hun verder te helpen.

Jouw houding: hoe zit je, hoe sta je, wat doet jouw non-verbale communicatie? Zit je onderuit gezakt en denk je ‘joh..’. Ja dan zou ik als kijker absoluut jouw video uitzetten. Nee, dit gaat hem niet worden.

 • One-Take
  Ik ben zelf een one-taker: ik zet mijn video aan en ga mijn verhaal doen. Op het moment dat jij je opgenomen video uitzet, gaat editen en het loopt niet lekker of je verhaal is niet meer chronologisch. Ook hierom zou ik (als kijker) een video uitzetten.

Geloof ook in een one-taker, ga voor de camera zitten en vertel jouw verhaal. Ook al voelt het voor jou niet goed, voor jouw kijker die is al lang blij dat jij jouw waardevolle informatie durft en wil delen.

En de belangrijkste: hoe breng jij jouw tekst, de boodschap over? Ben je goed te verstaan? Begrijpt iemand jou ook, want het zit heel helder in je eigen koppie maar is dat, voor mij als jouw kijker, ook duidelijk? Snap ik jou gevorderde niveau of neem je mij ook mee als basis? Dat is toch ook belangrijk, toch?

In een notendop heb ik jou nu Dé E.C.H.T. Methode verteld. Dat is echtheid, contact maken, houding en het overbrengen van je tekst. Dit is ook absoluut een DO van video’s opnemen.


STAART:

Samenvatting:
Natuurlijk heb ik een paar dont’s, die heb je ondertussen misschien ook al gehoord, maar ik heb ook nog nieuwe. Dus let op, de dingen die je absoluut moet zien te voorkomen zijn:

 • Dat je langdradig bent of dat je herhaling valt.
 • Dat je continue naar een ander beeld kijkt. Waardoor je niet letterlijk de kijker aankijkt, want als jij namelijk de lens in kijkt dan kijk ik jou letterlijk aan. Dat is toch zo? Kijk ik jou nu aan? Ik kijk alleen puur de lens in en natuurlijk kijk ik wel eens weg. Dat is echt, dat is natuurlijk. Je kan ook de focus niet in de lens hebben, waardoor het onnatuurlijk overkomt.
 • Dat je de inhoud kent, wat wil je nou eigenlijk vertellen?

Als we deze don’ts ombuigen, dan kom je weer bij de the DO’s uit. Jouw doel, boodschap, inhoud die je kunt maken aan de hand van De Kop-Romp-Staart Methode en dé E.C.H.T. Methode. Dit zijn de absolute winstmakers voor jouw video. Dat jij jouw kijkers kan meenemen of verder helpen met jouw vakgebied.

Afsluiter:
Succes met het opnemen en het creëren van je eigen video’s! Jij kan dit absoluut, als jij maar gewoon: uit ademt en gewoon lekker je ding gaat doen. Succes maar vooral veel plezier!


Wat valt erop aan dit script?

Het is een lange video, met heel veel ditjes en datjes

Absoluut waar! Daarom is dit ook meer een oppervlakkige video, waarin ik de kijker meeneem op verkenningstour door videoland. Ik stip belangrijke punten aan, door te vertellen over ‘the do’s and the dont’s’. De titel zegt dit ook heel duidelijk, waardoor ik de kijker dit  van te voren al duidelijk maak.

De kijker nieuwsgierig maken naar de onderwerpen

Door dit video format, maak ik de kijker nieuwsgierig naar hoe zij deze punten beter kunnen verwerken in hun eigen video’s. Het kan heel goed zijn, dat de kijker nu naar video’s gaat zoeken over bijvoorbeeld De Kop-Romp-Staart Methode of over hoe zij de boodschap beter kunnen overbrengen. Mocht dit zo zijn, dan heb ik mijn doel, voor deze oriëntatie video bereikt.

‘De Kop’ is het kleinste onderdeel

Hier heb ik bewust voor gekozen, omdat ik mijn verhaal beter ga inleiden tijdens ‘De Romp’. Nu heb ik ‘De Kop’ gebruikt, om direct duidelijkheid te scheppen, waarover deze video zal gaan. Ik wist immers van te voren dat dit een langere video, zou gaan worden.