VideoScript 2 Copy

KOP:

Verrassende inleiding:
Een video starten hoe start je nou eigenlijk een video? Je gaat klaar zitten, je kent je inhoud, je weet wat je wil vertellen, je staat klaar om op record te drukken....

Alleen hoe start je nou een video?

Onderwerp delen:
In deze video ga ik je vertellen hoe je dit op een eenvoudige manier kan doen, waardoor je altijd kan starten met een waanzinnige verrassende inleiding.

Jezelf voorstellen:
Ik ben Martiena de Graaf van Echt Presenteren


ROMP:

1.: Voorkom dat je start met een cliché
De start van jouw presentatie en of dat nou in een video, podcast of op het podium plaatsvindt, dat maakt niet uit zolang hij maar jouw publiek verrast met de inleiding van jouw presentatie.

Ik weet niet of je een beetje thuis met in de clichés van ‘ik ga vandaag een presentatie geven over…’ Of ‘Oh, wat fijn dat je naar me kijkt…’ Als presentatiecoach krijg ik daar zelf de kriebels van: dit is weer zo iemand die niet weet hoe je iemand eigenlijk letterlijk kan meenemen in jouw verhaal.


2.: Waarom starten met een sterke inleiding?
Ik wil (als kijker) eigenlijk nieuwsgierig worden naar meer, waardoor ik ook echt tot het einde van jouw video blijf kijken. Want ik weet niet of je het weet maar de meeste mensen kunnen halverwege de video, jouw video gaan uitzetten en dat moeten we zien te voorkomen en dat kan door verrassende inleiding. Je schudt jouw kijker wakker, waardoor die echt denkt: ‘yes dit is het’ dit is de video die ik wil zien.

Alleen hoe doe je dat nou? Zoals ik net al zei een verrassende inleiding. Het moet wel te maken hebben met jouw inhoud een soort van brug: ‘van hier ga ik het over hebben’.

Zelf gebruik ik (denk ik) de eenvoudigste manier: namelijk een vraag stellen waarop ik antwoord ga geven tijdens het opnemen van mijn video. Dat is gelijk overduidelijk de brug, maar misschien past deze manier niet helemaal bij jou. Dat kan en dat mag, want je moet absoluut de manier kiezen die het beste bij jou past.


3.: Meerdere voorbeelden geven van een verrassende opening
Je kan bijvoorbeeld ook: beginnen met een citaat of met nieuws uit de actualiteit of een waargebeurd verhaal van jouw klanten of je eigen verhaal.

Stel je hebt een verhaal dat echt aansluit met het onderwerp van jouw presentatie, hoe vet zou als jij die gewoon in een paar zinnen kan vertellen. Waardoor iedereen letterlijk naar voren gaat hangen om te denken: Kom maar op met je informatie, want ik sta te trappelen! Dat gevoel, dat moeten we absoluut gaan creëren tijdens het opnemen van jouw video.

De eerste paar seconden zijn dé allerbelangrijkste. Ja natuurlijk kunnen ze hem uitzetten, kunnen ze verder gaan scrollen. Absoluut zeker weten, alleen hoe vet zou dat nou zijn als dat niet meer hoeft? Dat zij echt vol met concentratie en belangstelling naar jouw video kijken?


STAART:

Samenvatting:
Kies de verrassende inleiding uit die dus het beste bij jou past. Er zijn nog veel meer waaruit jij kan gaan kiezen. Denk aan: een quote, een stelling of een keuze dat ze moeten maken.

Denk vooral niet te moeilijk maar ga het gewoon doen. Als dat dan ook is dat je met een vraag start, dan zou ik zeker zeggen: DOEN, want dit kan ook gelijk de titel zijn. Dan ben je gelijk weer een paar stappen verder. Niet te moeilijk denken, maar gewoon doen, als ik het kan dan kan jij het ook!

Afsluiter:
Oftewel succes met het bedenken voor je verrassende inleiding van jouw video.


Wat valt erop aan dit script?

Het onderwerp en jezelf voorstellen heb ik omgedraaid:

Deze twee kun je op beide manieren gebruiken. Zolang ze maar achter elkaar komen. Bij mij gebeurt dit, omdat ik al begonnen ben met het onderwerp en dat het zo beter aansluit.

Geen call-to-action op het einde:

Deze video is een informatieve video en gebruik ik ook voor in mijn online academy. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om hem algemeen te houden, zodat ik hem voor diverse doeleinden in kan zetten. Door een bepaalde call-to-action te geven, bepaal je in één keer wanneer je de video wel of niet kan gebruiken.

De boodschap verwerkt in de inhoud: 

  • Delen van het onderwerp: 
    ..... waardoor je altijd kan starten met een waanzinnig verrassende inleiding.

  • Delen in de samenvatting: 
    ‘Niet te moeilijk denken, maar gewoon doen, als ik het kan, kan jij het ook!’