Oefening – Presenteren in de camera Copy

Oefening: Presenteren in de camera

Als spreker is het lastig om op één vaste plek je focus te houden met je ogen. Onbewust kijken we alle kanten op, vooral wanneer we aan het nadenken zijn. Dan kijken we automatisch naar boven. Dat is de gewone houding van je ogen wanneer je gaat terug denken naar bepaalde inhoud of herinnering. Helaas verliezen we hierdoor oogcontact met de kijker. Dit willen we voorkomen, vandaar dat de focus in de lens belangrijk is.

Doel: In deze oefening ga je ervoor zorgen dat de lens eigenlijk je ideale klant, doelgroep of vriend is. Je gaat de afstand tussen jullie verkleinen.

Stap 1: De lens is je kijker

Als je gewoon met iemand praat maak je onbewust oogcontact. Uit gewoonte blijven we de persoon in kwestie aankijken. Kijk naar de lens alsof dit de ogen zijn van de kijker. Door oogcontact te maken en te houden, bewaar je de focus voor jezelf als voor de kijker.


Stap 2: Spreek tegen een persoon

Spreek tegen de lens alsof je tegen een persoon aan het spreken bent. Probeer echt tegen iemand te praten vanuit je doelgroep. Spreek je dan met u of met jou? Of spreek je met vakjargon of juist in Jip & Janneke taal?


Stap 3: Neem de tijd

Wees bewust van je eigen spreektempo. Op het moment dat jij in een raptempo door de tekst heen gaat, overval je het publiek met een waterval aan informatie. Hierdoor kunnen zij jouw informatie minder goed opslaan. Probeer te denken in komma’s. Elke keer wanneer er een komma hoort in je zin, neem dan even een kleine (adem)pauze. In deze pauzes kan jouw boodschap echt overkomen aan het publiek.


Stap 4: Jouw energie

Wanneer jij een video of gewoon een presentatie geeft, is het van belang dat je een hoge energie hebt. Met deze energie kan je namelijk je kijker gaan inspireren. Met een hoge energie bedoel ik recht op zitten of staan, met intonatie spreken en zet je mimiek aan.


Stap 5: Lage ademhaling

Vóórdat je de camera aanzet is het verstandig om eerst eens goed in en uit te ademen. Zo zorg je ervoor dat je adem laag is en dat je meteen goed kan gaan beginnen. Wanneer hij laag is kan jij de camera aanzetten en gaan beginnen.


Je gaat beginnen. Als je de camera klaar hebt staan en de tekst kent, dan kan je gaan beginnen met oefenen.

Oefen zo een aantal keer jouw tekst voor de camera. Het is ook zeker goed om je eigen video’s terug te bekijken. Heb je voldoende licht, is het geluid goed of heb je een afleidende achtergrond? Wanneer je helemaal tevreden bent, kun jij jouw video gaan opnemen.

Succes en veel plezier met deze oefening en natuurlijk met het opnemen van je video.