Oefening – Leren spreken Copy

Oefening: Presenteren 

Bij elke presentatie blog over presenteren lees je dat je moet oefenen vóór je moet presenteren. Alleen hoe oefen je jouw presentatie? Deze vraag wordt vaak aan mij gesteld en hiermee deel ik mijn favoriete oefening.

Waarom? Het is verstandig om van te voren te oefenen. Alleen de meeste mensen oefenen niet met de juiste technieken, waardoor ze niet genoeg zijn voorbereid.

Bereid eerst het volgende voor, voordat je gaat oefenen

  • De Kop-romp-staart methode
  • Showkaartjes maken met daarop steekwoorden

Spreek vanuit je hart Wanneer je jouw tekst af hebt voor de presentatie, is het belangrijk dat je jouw verhaal verteld vanuit je hart, passie en enthousiasme. Eigenlijk zou je jouw hoofd moeten kunnen uitzetten. Bij deze kan ik je al vertellen dat dit niet één, twee, drie gaat gebeuren. Toch ga ik wel een poging wagen.

Stap 1:

We gaan oefenen! Neem het eerste showkaartje in je handen waar een paar woorden op staan. Ga gewoon beginnen met vertellen over je steekwoorden. De tekst ken je, want je praat over jouw expertise. Jij weet hier alles over, want jij bent ten slotte de expert op jouw gebied.

Pak je eerste kaartje en ga beginnen met vertellen. Het is verstandig om gewoon eens lekker te babbelen over je steekwoorden. Laat de woorden eerst maar stromen en daarna ga je het wel finetunen.

Ga zo al je showkaartjes af


Stap 2: 

Maak nog eens een heel rondje met de steekwoorden en vertel nu het hoognodige. Wat vindt je belangrijk dat er bij elke steekwoord wordt gezegd?

Zijn je kaartjes nog relevant of ga je bijvoorbeeld minder steekwoorden opschrijven?


Stap 3: 

Ga eens recht op staan of zitten en presenteer nog eens heel je verhaal.


Stap 4: 

Je mag af en toe naar de steekwoorden kijken, maar probeer de focus echt in de lens te houden. De kijkers willen naar de expert luisteren en kijken die haar verhaalt presenteert in plaats van opleest. Door puur naar de lens te blijven kijken maak je verbinding met de kijkers.


Dit was de oefening en hoop van harte dat je het een fijne vindt om vaker te herhalen. Het is gewoon belangrijk dat je jouw inhoud deelt door een duidelijke structuur aan te houden door De Kop-Romp-Staart Methode.

Spreek vanuit je hart en laat je hoofd met rust! Je bent niet voor niets een expert geworden over jouw expertise vak. Wees trots op jezelf en ga er heerlijk van genieten.

Succes en veel plezier met deze oefening.