0% Complete
0/23 Steps

Oefening – Kijk naar jezelf als expert!

Module Progress
0% Complete

Oefening - Kijk naar jezelf als expert!

Heb jij al diverse video’s voor je onderneming gemaakt en wil je graag leren van je eigen gemaakte video? Kijk dan eens bewust naar je opgenomen video(‘s) terug.

Als je met een evaluerende oog naar jezelf gaat kijken, dan mag je absoluut kritisch en opbouwend zijn naar jezelf. Vergeet dan ook niet de tegenhanger hiervan en dat is ook lief zijn voor jezelf. Anders kan je niet gaan groeien, omdat jouw dosis zelfvertrouwen is afgenomen.

Om dit makkelijk te verhelpen is het goed om jezelf naast een tip ook een top te geven. Waaraan wil je als eerste werken en wat heb je dan al ‘in the pocket’? Schrijf er daarbij ook op, wat er dan anders moet volgens jou. Wat wil je de volgende keer anders doen?

Naast je eigen presentatie inhoud, is het ook goed om naar je eigen stem te luisteren en te kijken naar je gezichtsuitstraling. De persoon die je in video ziet, dat is ook de persoon die jouw kijkers zien. Stap 1 is dan eigenlijk ook, begin te houden van het idee dat jij staat de presenteren voor de camera.

Doel: Tijdens deze oefening ga je jezelf bekijken door de ogen van de kijker. Hierdoor leer jij jezelf op een nieuwe manier kennen, waardoor het makkelijker wordt om jezelf terug te zien.

Stap 1: Houd van de persoon op de video
Zorg ervoor dat je voor de persoon op de video een eerlijke kans kan geven. Probeer haar beter te maken met wel positieve invloed van jou. Pak je haar te hard aan, dan werkt het eerder averechts. Zonde!


Stap 2: Wat valt je als eerste op? 
Maak voor jezelf een lijstje met punten die je opvallen in het filmpje. Dit mogen opvallende positieve eigenschappen of kenmerken over jezelf zijn, maar ook de punten waarop je denkt ‘he, hier kan ik nog winst uit halen voor mezelf en de kijker?’ Wees niet te kritisch, maar ga gewoon jezelf observeren door de ogen van je kijker.

Kijk naar je gezicht, ben je aan het fronsen, spreken je ogen, zijn je kaken ontspannen, kijk je dringend of juist blij?

Luister naar je stem, gebruik je voldoende articulatie, intonatie of rustpauzes?

Observeer je houding, wat voor energielevel straal je uit, zit of sta je onderuit gezakt?


Stap 3: Maak van elk punt nu een tip

Van elk punt moet je nu een tip gaan maken, zodat je ook echt de volgende keer anders kunt gaan doen.

Wanneer je deze tip voor jezelf aan het formuleren bent is het goed om er ook een helder voorbeeld bij te schrijven. Zo weet je over een tijdje nog steeds wat je hiermee bedoeld en hoe je het voortaan graag anders wilt doen.

Bijvoorbeeld: Bij stap 2 heb je ‘fronsend kijkend’ opgeschreven. Buig dit punt om naar een verbeterpunt voor de volgende keer.

Probeer de volgende keer te ontspannen in je gezicht, zodat je een minder fronsend gezicht trekt. Hiermee krijg je een opener gezicht, waardoor het prettiger wordt voor de kijker om naar je video te kijken.


Stap 4: Geef jezelf tips
Voor elke tip die jij jezelf geeft, moet je ook een top geven. Oftewel heb jij je zojuist 10 tips gegeven, dan is het ook de bedoeling dat je 10 tops geeft. Dit moet namelijk wel in balans voor je zijn. Bij elke video groei jij meer en meer en dat mag ook gezegd worden.

Bijvoorbeeld: Ook al kijk je fronsend, als je de lens aan blijft kijken is dat je top. Ook al is dit een klein topje, een top blijft een top!


Wat je ook doet, wees niet te streng voor jezelf. Je mag echt eerlijk zijn, maar wel opbouwend. Het is niet erg om jezelf te beschermen tegen jezelf 😉

Succes en veel plezier met deze oefening.

Leuk weetje, deze methode ga ik ook uitgebreid behandelen tijdens ‘Scoren met video’ training. Dan krijg je nog meer oefeningen 😉