Oefening: Jezelf presenteren voor de kijker

Hoe presenteer je in de camera?

Als spreker is het lastig om op één vaste plek je focus te houden met je ogen. Onbewust kijken we alle kanten op, vooral wanneer we aan het nadenken zijn, dan kijken we automatisch naar boven.

Dat is de gewone houding van je ogen wanneer je terug gaat denken aan een bepaalde inhoud of herinnering. Helaas verlies je hierdoor oogcontact met de kijker. Dit wil je voorkomen, vandaar dat de focus in de lens belangrijk is.

Doel: In deze oefening ga je ervoor zorgen dat de lens eigenlijk je ideale klant, doelgroep of vriend is. Je gaat de afstand tussen jullie verkleinen.

Stap 1: De lens is je kijker

Als je gewoon met iemand praat maak je onbewust oogcontact. Uit gewoonte blijven we de persoon in kwestie aankijken. Kijk naar de lens alsof dit de ogen zijn van de kijker. Door oogcontact te maken en te houden, bewaar je zowel de focus voor jezelf als voor de kijker.


Stap 2: Spreek tegen een persoon

Spreek tegen de lens alsof je tegen een persoon aan het spreken bent. Probeer echt tegen iemand te praten vanuit je doelgroep. Spreek je dan met u of met jou? Of spreek je met vakjargon of juist in Jip & Janneke taal?


Stap 3: Neem de tijd

Wees bewust van je spreektempo. Op het moment dat jij in een rap tempo door de tekst gaat, overval je het publiek met een waterval aan informatie. Hierdoor kunnen zij jouw informatie minder goed opslaan.

Probeer te denken in komma’s. Elke keer wanneer je een komma hoort in de zin, neem dan even een kleine (adem)pauze. In deze pauzes kan jouw boodschap echt overkomen op het publiek.


Stap 4: Jouw energie

Wanneer jij een video of gewoon een presentatie geeft, is het van belang dat je een hoge energie hebt. Met deze energie kan je namelijk je kijker gaan inspireren. Met een hoge energie bedoel ik rechtop zitten of staan, met intonatie spreken en zet je mimiek aan.


Stap 5: Lange ademhaling

Vóórdat je de camera aanzet is het verstandig om eerst eens goed in en uit te ademen. Zo zorg je ervoor dat je adem laag is en dat je meteen goed kan beginnen. Wanneer hij laag is kan jij de camera aanzetten en beginnen.


Je gaat beginnen. Als je de camera klaar hebt staan en de tekst kent, dan kan je gaan beginnen met oefenen.

Oefen een aantal keer jouw tekst voor de camera. Het is ook goed om je eigen video’s terug te bekijken. Heb je voldoende licht, is het geluid goed of heb je een afleidende achtergrond?

Wanneer je helemaal tevreden bent, kun jij jouw video gaan opnemen.

Succes en veel plezier met het opnemen van jouw video.