0% Complete
0/34 Steps

E = Echtheid

Module Progress
0% Complete

Echtheid tips:

Blijf jezelf

Wat er ook gebeurd, blijf altijd jezelf! Andere ondernemers kunnen er zo doorheen prikken wanneer jij niet echt jezelf bent.

Het kan onbewust gebeuren dat jij je onderneming groter en mooier maakt dan het is. Uiteindelijk komt het uit en gaat het tegen je werken. Eerlijkheid duurt het langst!

Laat je enthousiasme, passie en overtuiging zien aan de kijker!

Wat voor video je ook maakt, wees altijd bewust van je gedrag die je laat zien aan de kijker. Denk bijvoorbeeld aan hoe je overkomt.

De kijkers willen meegenomen worden in jouw verhaal door je enthousiasme en passie voor je vakgebied. Als je echt vanuit je vakgebied aan het spreken bent, word je ook geloofwaardig en overtuigender.

Spreek vanuit je hart

Hiermee bedoel ik: zet je hoofd uit! Je hoofd kan je soms ontzettend tegenwerken. Hij bezorgt je onder andere stress en angsten. Om dit te overwinnen of aan de kant te zetten is het goed om je hoofd uit te zetten. Jij als expert kent je stof namelijk door en door. Als jij je video persoonlijk wilt maken, is de eerste stap om vanuit je hart te spreken.

Door je video persoonlijk te maken, krijg je op een persoonlijke manier contact met de kijkers. Je vertrouwensband groeit hierdoor veel meer, waardoor je meer resultaten gaat boeken. Zet in ieder geval in alle tijden jouw kijkers centraal! Het gaat ten slotte alleen maar om hun en niet zo zeer over jou.

Volle dosis schijt

Zorg voor een mooie dosis ‘schijt’, waardoor je gemakkelijker over je eigen obstakels kunt stappen. Zet echt de angsten uit of de negatieve gedachtes die in je hoofd rondspoken, zoals: zitten ze wel op mij te wachten of wat als ik iets verkeerd doe?

Ook als er bekende aan het kijken zijn naar je video, is deze dosis schijt erg fijn om te hebben. Wist je dat zij ook gewoon van jou willen leren als de expert uit jouw vakgebied? Dit kan ook natuurlijk ook de reden zijn waarom zij naar je video aan het kijken zijn. Laat je expertise zien en gun ze jouw informatie.

Oefening: Kijk naar jezelf als expert!

Heb jij al diverse video’s voor je onderneming gemaakt en wil je graag leren van je eigen gemaakte video? Kijk dan eens bewust naar je opgenomen video(‘s).

Als je met een evaluerend oog naar jezelf gaat kijken, dan mag je absoluut kritisch en opbouwend zijn. Vergeet dan ook niet naar de tegenhanger hiervan te kijken en dat is ook lief zijn voor jezelf. Anders kan je niet gaan groeien, omdat jouw dosis zelfvertrouwen is afgenomen.

Om dit makkelijk te verhelpen is het goed om jezelf naast een tip ook een top te geven. Waaraan wil je als eerste werken en wat heb je dan al ‘in the pocket’? Schrijf er daarbij ook op, wat er dan volgens jou de volgende keer anders moet?

Naast je eigen presentatie inhoud, is het ook goed om naar je eigen stem te luisteren en te kijken naar je gezichtsuitstraling. De persoon die je in je video ziet, is dat ook de persoon die jouw kijkers zien? Stap 1 is dan ook, begin te houden van het idee dat jij staat de presenteren voor de camera.

Doel: Tijdens deze oefening ga jij jezelf bekijken door de ogen van de kijker. Hierdoor leer jij jezelf op een nieuwe manier kennen, waardoor het makkelijker wordt om jezelf terug te zien.

Stap 1: Houd van de persoon op de video
Zorg ervoor dat je de persoon op de video een eerlijke kans kan geven. Probeer haar beter te maken met de positieve invloed van jou. Pak je haar te hard aan, dan werkt het eerder averechts. Zonde!


Stap 2: Wat valt je als eerste op? 
Maak voor jezelf een lijstje met punten die je opvallen in het filmpje. Dit mogen opvallende positieve eigenschappen of kenmerken over jezelf zijn, maar ook de punten waarop je denkt ‘he, hier kan ik nog winst uit halen voor mezelf en de kijker?’ Wees niet te kritisch, maar ga gewoon jezelf observeren door de ogen van je kijker.

 • Kijk naar je gezicht, ben je aan het fronsen, spreken je ogen, zijn je kaken ontspannen, kijk je dringend of juist blij?

 • Luister naar je stem, gebruik je voldoende articulatie, intonatie of rustpauzes?

 • Observeer je houding, wat voor energielevel straal je uit, zit of sta je onderuit gezakt?

 • Stap 3: Maak van elk punt een tip
  Van elk punt moet je nu een tip gaan maken, zodat je het ook echt de volgende keer anders kunt gaan doen.

  Wanneer je deze tip voor jezelf aan het formuleren bent is het goed om er ook een helder voorbeeld bij te schrijven. Zo weet je over een tijdje nog steeds wat je hiermee bedoeld en hoe je het voortaan graag anders wilt doen.

  Bijvoorbeeld: Bij stap 2 heb je ‘fronsend kijkend’ opgeschreven. Buig dit punt om naar een verbeterpunt voor de volgende keer.

  Probeer de volgende keer je gezicht te ontspannen, zodat je een minder fronsend gezicht trekt. Hiermee krijg je een opener gezicht, waardoor het prettiger wordt voor de kijker om naar je video te kijken.


  Stap 4: Geef jezelf tips
  Voor elke tip die jij jezelf geeft, moet je ook een top geven. Oftewel heb jij je zojuist 10 tips gegeven, dan is het ook de bedoeling dat je 10 tops geeft. Dit moet namelijk wel in balans blijven. Bij elke video groei jij meer en meer en dat mag ook gezegd worden.

  Bijvoorbeeld: Ook al kijk je fronsend, als je in de lens blijft kijken is dat je top. Ook al is dit een klein topje, een top blijft een top!


  Wat je ook doet, wees niet te streng voor jezelf. Je mag echt eerlijk zijn, maar wel opbouwend. Het is niet erg om jezelf te beschermen tegen jezelf 😉

  Succes en veel plezier met deze oefening.