5.3 Video Checklist Copy

1 Locatie

Elke locatie is anders. Mocht je op een andere plek voor de eerste keer gaan opnemen, dan is het goed om de ruimte vooraf te inspecteren. Wat zie je allemaal, heb je voldoende licht, hoe klinkt de akoestiek? Deze punten kan je beter vooraf veranderen, dan dat je dit achteraf ziet tijdens het bekijken en beluisteren van je nieuwe video.

Achtergrond

Als jij de juiste locatie hebt gevonden voor je video opname, dan is het ook goed om nog even de ruimte achter je en de dichtstbijzijnde muur achter je te controleren. Hoe drukker de achtergrond, hoe meer de kijkers afgeleid kunnen worden. Je wilt namelijk dat ze in alle rust naar jou kunnen kijken. Zelf raad ik je aan om voor een effen achtergrond te kiezen. De rust die dat uitstraalt zal dan geen afleidende factor zijn.

Ook kun je jouw beeld (bij je webcam of telefoon) scherp stellen op een bepaald punt. Zo sta jij scherp in beeld bent en de achtergrond wazig.

Voldoende licht

Zet je camera eens aan en bekijk dan de lichtinval. Is dit voldoende? Wanneer je een donkere video hebt, is het moeilijker voor de kijker om gefocust te blijven. Kies er dan voor om een extra lamp aan te zetten.

Overbelichting is weer het andere uiterste. Doe dan diverse lampen uit of kies een andere locatie. Je kan hierdoor namelijk schaduw krijgen en wanneer de kijkers jouw silhouet op de muur zien, kunnen ze afgeleid worden.

Spelen met licht kan een hoop voordelen hebben voor je video. Zelf kies ik voor een (mobiele) staande lamp, in plaats van dat het licht boven me schijnt. De lichtinval komt dan vanuit een ander perspectief waardoor hij andere punten belicht. Zeker goed om dit vooraf te controleren.

Achtergrond geluiden

In de ruimte waar jij je video gaat opnemen kunnen bepaalde geluiden klinken. Deze geluiden kunnen voor jou heel gewoon zijn, bijvoorbeeld: een klok die slaat, een koffiezetapparaat die zichzelf reinigt of een raam dat af en toe dicht slaat.

Andere afleidende geluiden zijn: je telefoon, televisie, laptopmeldingen, huisdier etc. Ga echt even op onderzoek uit naar de geluiden op je locatie. Een klok hoor je niet, maar je televisie wel.

Als deze geluiden afgaan, word jij afgeleid, je schrikt en denkt daarna: is dit ook te horen tijdens m’n opname. Dit zou jammer zijn, want daardoor ben je niet meer gefocust gedurende de rest van de opname.

Akoestiek

Hoe klinkt de akoestiek in je ruimte? Heb je heel veel galm in de ruimte, dan horen de kijkers dit ook in de video. Je krijgt dan een soort van echo op je stem. Als je dit wilt voorkomen dan is een tapijt of een ruimte waar gordijnen hangen zeker een optie, zodat je dit kan verminderen.

Extra microfoon aansluiten

Gebruik je de standaard microfoon van je webcam, laptop of telefoon? Ben je dan ook duidelijk te verstaan en is het met de akoestiek van de ruimte aangenaam om naar je video te luisteren? Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je ook een externe microfoon kopen, waardoor je meer geluidscomfort kan bieden aan de kijkers. Alles moet zo aangenaam mogelijk zijn voor de kijkers.

Je hebt microfoons in allerlei soorten, maten en prijzen. Zelf doe ik altijd voor een nieuwe aankoop een onderzoek op YouTube, waardoor ik meteen de verschillen tussen de microfoons kan horen. Ik zoek dan de namen van de desbetreffende microfoons (waar ik geïnteresseerd in ben) en dan kom ik erachter welke ik  het beste vind klinken, waardoor ik weet welke ik wil aanschaffen.


2 Beeldkwaliteit

Je kunt de camera van je computer gebruiken, maar je kunt ook een webcam kopen met betere pixels. Door een beter beeldkwaliteit is het aangenamer om naar je te kijken. Tegenwoordig kun je ook een kwalitatief betere webcam kopen, waarmee je ook HD kan filmen, wat ook ondersteunt wordt door YouTube. Liever filmen met je smartphone? De camera’s hiervan worden ook steeds beter en beter. Ook echt ideaal.

Gebruik een statief

Voor de kijkers is het aangenaam wanneer je niet filmt met de camera los in je hand, want de camera kan hierdoor gaan bewegen. Dit is een storend beeld voor de kijkers. Om dit te voorkomen kun je de camera vastklikken op een statief, dan weet je zeker dat je goed in beeld komt en blijft. Dit kun je immers vooraf controleren.

Tegenwoordig kan je door een los tussenstuk een telefoon koppelen aan een willekeurig statief. Ook kun je natuurlijk een selfie-stick kopen, waardoor je zeker weet dat hij past, die je gemakkelijk overal met je mee kan nemen en die je eventueel ook voor je op tafel kan zetten.

Beeld

Wanneer je gaat filmen is het verstandig om de camera zo te plaatsen dat je boven je hoofd en aan de beide zijkanten ruimte over hebt. Het hoeft maar een beetje extra ruimte te zijn. Je hoeft daardoor niet statisch stil te blijven zitten, maar je kan af en toe gewoon bewegen. Door deze positionering van de camera weet je dat je ondanks bewegingen niet buiten beeld valt.

Ooghoogte

Wanneer jij gaat filmen is het goed om vooraf de camerastand te controleren. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte overblijft boven je hoofd. Daarnaast is het ook goed om jezelf in het midden te plaatsen, hierdoor ben je voldoende zichtbaar voor de kijkers. Eigenlijk moet je zelf letterlijk de lens inkijken, hierdoor weet je dat hij op de juiste ooghoogte staat afgesteld. De kijkers krijgen hierdoor het gevoel dat jij hun letterlijk aankijkt.

Scherpstellen

Als jij je video opneemt in een ruimte zonder muur achter je, dan kun je evengoed de camera scherpstellen op je gezicht. Hierdoor kan de achtergrond wazig worden, waardoor de focus volledig op jou ligt.

Mocht je een camera gebruiken die je niet vooraf kan instellen, maar alleen tijdens je opname, dan kan je dichtbij je gezicht even zwaaien naar de camera. Door deze plotselinge beweging, kan de camera zich nu scherpstellen op je gezicht. Bedenk wel, wanneer jij je arm(en) ineens gaat bewegen dat hij zich dan vervolgens daarop gaat scherpstellen. Altijd goed om hier bewust rekening mee te houden.


3 Uitstraling

Het allerbelangrijkste voor je video is je eigen uitstraling. Kun jij namelijk al echt jezelf zijn voor de camera? Laat jij de kijker echt kennis met jou maken, met wie jij bent? Zorg dat je dicht bij je eigen waarde blijft. Je hoeft, sterker nog, je moet je niet anders voordoen dan je bent. Wat bedoel ik hier echt mee?

Draag je eigen kleding

Ga niet ineens straks in pak wanneer je gaat filmen, maar doe je eigen kleding aan waar jij je goed bij voelt. Kies je voor kleur of ga je juist voor donkere kleuren? Kies hetgeen dat ook het mooiste past in jouw ruimte. Als je achtergrond heel kleurrijk is dan mag je best donkere kleding aan, of juist andersom natuurlijk.

Je bril

Wanneer je een bril hebt is het goed om van te voren te kijken wat je glazen doen. Uit voorzorg heb ik bijna nooit een bril op tijdens een opname. Dit ook omdat ik niet altijd mijn bril op heb. Met over belichting kan je bril gaan spiegelen.

Je kapsel

Kan het gebeuren dat je haar vaak voor je gezicht valt? Dan is het misschien een idee om je haar vast te zetten in een staart of met een klipje. Voor de kijker kan het namelijk afleidend werken wanneer je steeds je haren uit je gezicht haalt. Heb jij een pony die bijna over je ogen valt? Dan verschuil jezelf misschien onder je pony. De kijker wil echt naar je ogen kunnen kijken.

Make-up, sieraden of nagellak

Als jij jezelf beter voelt met make-up op, sieraden of met nagellak, gebruik dit dan ook voor je video. Je moet je namelijk zeker voelen voor de camera.

Wat je ook doet, zorg ervoor dat je jezelf kan zijn en dat jij je fijn voelt.