3 Poses van je lichaam

1 Locatie

Achtergrond

Zorg voor een achtergrond die niet afleidend is voor de kijker. Je wil namelijk dat ze rustig naar jou kunnen kijken. Zelf raad ik je eerder aan om voor een effen achtergrond kleur te kiezen. Die rust uitstraalt en geen afleidende factor kan zijn.

Ook kun je jouw beeld (bij je webcam of telefoon) scherp stellen op een bepaald punt. Zo sta jij scherp en de achtergrond wordt wazig.

Als jij de juiste locatie hebt gevonden voor je video, dan is het ook goed om nog even de achtergrond (de ruimte achter je) te controleren. Hoe drukker de achtergrond, hoe meer de kijkers afgeleid kunnen worden.


Voldoende licht

Zet je camera eens aan en bekijk dan de lichtinval. Is dit voldoende? Wanneer je een donkere video hebt, is het moeilijker voor de kijker om echt gefocust te blijven. Kies er dan voor om een lamp extra aan te zetten.

Overbelichting is weer de andere uiterste. Doe dan diverse lampen uit of kies een andere locatie. Je kan hierdoor schaduw krijgen. Wanneer je jouw silhouet op de muur zit, kan de kijker afgeleid worden. Spelen met lichten kan een hoop voordelen hebben voor je video.


Achtergrond geluiden

Heb jij bijvoorbeeld een klok hebt hangen die af en toe een geluidje maakt of een koffiemachine die soms zichzelf reinigt? Dan heb je twee opties: de geluiden verplaatsen, zodat je geen last hebt van de geluiden of een andere ruimte kiezen.

Andere afleidende geluiden zijn: je telefoon, tv, laptopmeldingen, huisdier etc. Ga echt even op onderzoek uit naar de geluiden van jouw kamer. Een klok hoor je niet, maar je televisie wel.


2 Beeldkwaliteit

Je kunt de camera van je computer gaan gebruiken, maar je kunt ook een webcam kopen met betere pixels. Door een betere beeldkwaliteit is het aangenamer om naar je te kijken.

Tegenwoordig kun je ook kwaliteit webcam kopen, waarmee je ook HD kan filmen. Tevens wordt HD ook ondersteunt door YouTube. Daarnaast worden de telefooncamera’s ook steeds beter en beter. Ook echt ideaal.

Beeld

Wanneer je gaat filmen is het verstandig om de camera zo te plaatsen dat je boven je hoofd nog ruimte over hebt. Het hoeft maar een beetje overschot te zijn. Zo kun namelijk bewegen en nog steeds goed in beeld komen.

Wanneer jij namelijk met je boven lichaam naar voren of naar achteren komt, ga je hoger en lager in beeld komen. Tijdens het opnemen kun jij hieraan niets veranderen. Vandaar dat ik je aanraad om voldoende ruimte boven je hoofd te houden.

Daarnaast heb ik mezelf ook in het midden van de camera plaats genomen. Zo heb ik aan beide kanten plaats over. Ook wanneer mijn handen in beeld komen, worden zij voldoende gezien.


Ooghoogte

Kijk zelf echt in de lens. Zo weet je zeker dat de camera op ooghoogte staat en dat je precies hierdoor de kijker aan kan kijken.


Scherpstellen

Wanneer jij je video opneemt in een ruimte zonder muur achter je, kun je ook de camera scherp stellen op je gezicht of je lichaam. Zo wordt de achtergrond wazig en houd jij de focus.


Standaard

Zorg ervoor dat de camera die je gebruikt op een standaard staat. Door hem goed af te stellen weet je zeker dat hij goed staat. Tevens wanneer je hem zelf vast houdt, kan hij behoorlijk bewegen.

Ben je door de microfoon die standaard in de computer zit goed te verstaan of heb je hier ook een externe voor nodig? Spreek je van nature heel zacht, dan raad ik je eerder een externe microfoon aan die dicht bij je staat. Alles moet zo aangenaam mogelijk zijn voor de kijkers en luisteraars.


3 Uitstraling

Het allerbelangrijkste voor je video is je eigen uitstraling. Kun jij namelijk al echt jezelf zijn voor de camera? Laat jij de kijker echt kennis met jou maken, met wie jij bent? Zorg dat je dicht bij je eigen waarde blijft. Je hoeft, sterker nog, je moet je niet anders voordoen dan je bent. Wat bedoel ik hier echt mee?

Draag je eigen kleding

Ga niet ineens straks in pak wanneer je gaat filmen, maar doe je eigen kleding aan waar jij je goed bij voelt. Kies je voor kleur of ga je juist voor donkere kleuren? Kies hetgeen dat ook het mooiste past in jouw ruimte. Als je achtergrond heel kleurrijk is dan mag je best donkere kleding aan, of juist andersom natuurlijk.


Je bril

Wanneer je een bril hebt is het goed om van te voren te kijken wat je glazen doen. Uit voorzorg heb ik bijna nooit een bril op tijdens een opname. Dit ook omdat ik niet altijd mijn bril op heb. Met over belichting kan je bril gaan spiegelen.


Je kapsel

Kan het gebeuren dat je haar vaak voor je gezicht valt? Dan is het misschien een idee om je haar vast te zetten in een staart of met een klipje. Voor de kijker kan het namelijk afleidend werken wanneer je steeds je haren uit je gezicht haalt. Heb jij een pony die bijna over je ogen valt? Dan verschuil jezelf misschien onder je pony. De kijker wil echt naar je ogen kunnen kijken.


Make-up, sieraden of nagelak

Als jij jezelf beter voelt met make-up op, sieraden of met nagellak, gebruik dit dan ook voor je video. Je moet je namelijk zeker voelen voor de camera.


Wat je ook doet, zorg ervoor dat je jezelf kan zijn en dat jij je fijn voelt.