3.4 T = Tekst delen Copy

Tekst delen tips:

Spreek elk woord goed uit

Let op je verstaanbaarheid, denk bijvoorbeeld aan je articulatie, volume en je spreektempo. Hoe beter jij verstaanbaar bent, hoe beter jouw kijkers je kunnen begrijpen. Zo komt ook je boodschap beter over en dat is toch precies waarom jij deze video opneemt?

Elkaar laten uitspreken

Laat altijd de ander uitpraten en probeer zo min mogelijk de zinnen van de ander af te maken. Tijdens een gewoon gesprek doen wij dit soms wel eens van nature. Tijdens de video wordt dit meteen onduidelijk voor de kijker.

Praat vanuit de ik-vorm

Vaak vinden we het makkelijk om in de wij-vorm te spreken. ‘Wij van Echt Presenteren’ of ‘graag willen wij je’. Alleen als je een eenmanszaak hebt, kun je niet spreken vanuit de wij-vorm, want er is geen wij. Vandaar dat je dit ook zeker niet moet doen tijdens een presentatie, aangezien je dan verwarring veroorzaakt.

Oefening: Praat in komma’s

Stel dat jij naar een video kijkt of in een zaal zit waar een presentatie aan het houden is.

Kan je dan altijd de tekst van de spreker volgen? Komt de boodschap altijd helder en concreet over? Let je ook wel eens op het tempo van de spreker?

Heb jij ook wel eens een spreker gezien die aan het praten is alsof hij een trein moet halen? Of dat de zenuwen de overhand namen en dat het hoge spreektempo helpt om sneller door de tekst heen te komen? Nu je dit weet, ga je waarschijnlijk meer letten op andermans spreektempo.

Hoe praat jij? Denk je dat je langzaam, normaal of snel praat?

Doel: Tijdens deze oefening ga je erachter komen wat jouw spreektempo is. Vervolgens ga je deze proberen te veranderen naar ‘normaal’.

“Hoe sneller jij praat, hoe minder het publiek jou goed kan verstaan en je verhaal kan onthouden.”

Stap 1: Verhaal hardop voorlezen
Heb jij toevallig al een keer een blog geschreven over je eigen expertise? Ja? Pak deze er dan even bij.

Geen blog geschreven?
Geen probleem! Heb je toevallig een prentenboek in de kast staan? Dan mag je deze erbij pakken.

Het is de bedoeling dat jij een verhaal gaat voorlezen die dicht bij je staat of juist niet te moeilijk is om voor te lezen. Vandaar de twee keuzes die je hebt.


Stap 2: Bewust voorlezen
Lees nog een keer het hele verhaal. Lees je nog wat aan de snelle kant of eerder te langzaam? Hoe gerichter je aan het praten bent, hoe beter de boodschap kan overkomen.


Stap 3: De leestekens
Je gaat nog een keer helemaal van af het begin lezen, maar nu met extra aandacht bij alle leestekens. Elk leesteken wordt nu een moment van stilte. Met leestekens bedoel ik: alle komma’s, punten, vraagteken, uitroeptekens en aanhalingstekens.

Probeer echt zo goed mogelijk de tijd ervoor te nemen. Tijdens deze stilte momenten geef je het publiek de tijd om je informatie goed op te slaan. Je boodschap wordt hierdoor beter opgenomen.

Mocht het zo zijn dat je blog te weinig leestekens bevat, dan mag je deze er natuurlijk altijd aan toevoegen.


Een hele goede tip is: denk in komma’s. Wat voor jou voelt als héél traag praten is voor het publiek alleen maar fijn! Durf te ‘spelen met stilte’.

Succes en veel plezier met deze oefening!