1 Publiek centraal zetten door interactie

Interactief presenteren? Zorg voor een dialoogvorm

Door de dialoogvorm aan te houden (tweespraak), geef je de kijker of je gesprekspartner tijdens de video de mogelijkheid om iets te zeggen, te vragen en-/ of mee te doen aan je interactie. Zonder de dialoogvorm is interactie bijna niet mogelijk, aangezien het publiek je als spreker spiegelt.


Optie 1: Gewone video

Wanneer jij gewoon een video aan het opnemen bent kun je ook gebruik maken van interactie. Stel een vraag en wees vervolgens even stil, zodat de brein wordt aangewakkerd van de kijker.


Optie 2: LIVE uitzending

Tijdens een LIVE uitzending kunnen de kijkers rechtstreeks vragen en antwoorden geven. Denk er wel aan dat je altijd iets achterloopt, waardoor je even moet wachten op de antwoorden. Zorg dat je dit wel vol praat in plaats dat je ongeduldig stil aan het wachten bent.


Optie 3: Samen een video opnemen

Ga je met iemand anders een video opnemen, dit kan gewoon een gesprek of een interview zijn, dan heb je automatisch een tweerichtingsgesprek. Het enige waar je als gesprekspartner wel aan moet denken is dat je de ander ook tijd gunt om daadwerkelijk te spreken. Neemt de ander geen initiatief? Dan kun je deze persoon een vraag stellen, zodat je het (denkbeeldige) stokje overgeeft.