1 Interactie toevoegen Copy

Oefening: Meer zelfvertrouwen krijgen

Wanneer jij ervoor hebt gekozen om een presentatie te geven is het logisch dat je het spannend vindt! Je stelt je namelijk kwetsbaar op voor een groep mensen. Het is niet zomaar iets!

Het is belangrijk dat jij voor jezelf zelfvertrouwen gaat creëren. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe of wat moet je doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Doel: In deze oefening gaan we proberen om 5% meer zelfvertrouwen te genereren. Zelfvertrouwen moet immers wel opbouwen, zodat je er het langste profijt aan over houdt.

Stap 1: Wat wil jij het liefst?
Hoe is jouw droom business gerelateerd? Of wat zou je willen bereiken met je presentatie?

Voorbeeld: 'Succesvol worden'


Stap 2: Maak het persoonlijk
Je droom of wat jij het liefste wilt moet je zo persoonlijk mogelijk maken. Dit doen we door er een ‘ik’ voor de zin te plaatsen.

Voorbeeld: 'Ik word succesvol'


Stap 3: Spreek het uit
Zoek een plekje op waar jij rustig en alleen bent. Wanneer je er klaar voor bent is het de bedoeling dat jij de woorden die jij hebt opgeschreven hardop uitspreekt.


Stap 4: Hardop uitspreken
Heb jij stap 3 mompelend uitgesproken? Dan is het de bedoeling dat jij hem ook hardop, luid en duidelijk uitspreekt. Want je wilt dat je het zelf ook gaat geloven. Dit kan alleen maar gebeuren wanneer jij er kracht achter zet.


Stap 5: Krachtig staan
Je gaat voor je dezelfde zinnen en woorden nog een keer uitspreekt, ook aan je lichaamshouding werken. Zet je voeten onder je heupen, op heupbreedte en ga iets door je knieën (zo haal je ze van het slot). Maak nu een onzichtbaar touwtje tussen je hoofd en het plafond. Je rug gaat automatisch strekken. Zo sta je rechtop. Spreek het nog eens uit, nu met een krachtige houding.


Stap 6: Herhaling
Herhaal de woorden of de hele zin de komende dagen nog eens. Elke dag minstens 3x. Hoe vaker jij het hardop zal gaan zeggen, hoe meer jij jezelf gaat geloven.


Wanneer jij jezelf gelooft, kun je verder gaan met groeien. Met meer zelfvertrouwen, gaat het publiek jou ook meer geloven.

Succes en veel plezier met de oefening!